måndag 16 oktober 2017

Ellen Andersson Quartet

Foto: Satu Knape

Plötsligt händer det... en ny jazzbekantskap! Vinnare av en Jazzkatt 2017 som årets nykomling, Ellen Andersson Quartet. 
Denna kvartett med standardjazz som utgångspunkt, spelar låtarna med klass och sofistikerad lekfullhet. Vilka musiker! Orkestern består av sångerskan Ellen Andersson, Anton Forsberg spelandes gitarr, Hannes Jonsson på kontrabas och Sebastian Brydniak bakom trummorna. På deras debutalbum ”I’ll be seeing you” gästas de av Peter Asplund på trumpet och flygelhorn samt Oilly Wallace på altsaxofon. Plattan kom 2016 på bolaget Prophone Records.  

Ellen har en väldigt karakteristisk klang på sin röst som är spännande att lyssna till. Hon framför sin sång med en noggrann lätthet, om man nu kan säga så. Det låter enkelt men är samtidigt väldigt precist. Vidare är det en fröjd att höra Anton Forsbergs mjuka gitarrtoner, som färgar och för fram låtarna behagfullt i dessa arrangemang. Sebastian Brydniak spelar rörligt och elegant på exakt rätt ställen. Mycket inspirerande att höra. Hannes Jonsson och hans bas kommer med sina lena och knorriga toner fram extra tjusigt på låten Smile. Mycket elegant! Sedan har vi ju blåsargästerna...vilka lirare! De för fram melodierna och solona med stor skärpa och intensitet. 

Jag är ingen expert på dessa amerikanska standardlåtar, men denna kvartett gör ett stort intryck på mig. Fint, spännande, elegant och roligt! 


Text: Jonas Persson. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar