söndag 25 oktober 2015

Mats Äleklint Quartet [Skivtips]


När jag tillsammans med två goda vänner besöker Enskede för att lyssna på Parti & Minut, så passade jag på att köpa lite skivor av Christohper Cantillo... bl.a. Mats Äleklint Quartet där nämnda herr Cantillo medverkar. Trombonspelaren Mats Älekvint (f. 1979) är en välmeriterad musiker som spelat med ett otal musiker inom jazzens olika sfärer. Med sig på denna skiva har han Per 'Texas' Johansson - saxofon och klarinett, Joe Williamson - bas, samt Christopher Cantillo - trummor. På denna skiva, som har en trevlig avskalad ljudbild, är det post-bop med inslag av frijazz. Alla låtar är komponerande av Äleklint.
Avsaknaden av ackordinstrument gör, som sagt, ljudbilden avskalad och luftig. Musikernas spel kommer tydligt fram samt att det skuttar och hoppar intressant i rytmiken och det svänger finfint!

Inledande låten Snabbt In, SnabbTut  börjar Williamson och Cantillo spela en enkel synkoperad melodi som sedan Johansson och Äleklint lägger en långsam och fin melodi över. Mycket stiligt gjort. Mot slutet tar Johansson och gör ett mycket häftigt bebop-solo tillsammans med Äleklint. Och låten slutar som den börjar.
I låten Landet Runt börjar det med lite frijazz-tendenser, där sedan Williamson och Äleklint tar upp riktningen på låten. Som sig bör spelar Cantillo med i de friare delarna. Den sista låten på sida ett, Faller En Så..,  så spelar alla musikerna fint mot och med varandra. Där även Cantillo spelar lite analoga synth-toner och den avslutas med lite bluesig frijazz. Första låten på sida två, Nattbuss, är riktigt häftig låt. Den är soft och cool.
I låten Tulpaner Av Stål hör jag en liten passning till Elin Larsson Forkelid. Kul!

Så, för den som är intresserad av intrikat, utmanande, modern svensk jazz kan jag rekommendera en lyssning på denna eminenta skiva! Mats Äleklint har med denna kvartett-skiva gjort något riktigt bra. Och han har inte bara skrivit låtarna och spelat förträffligt, han har även mixat och mastrat inspelningen.
Just det, skivan  är utgiven av Moserobie och den är inspelad i Åsby Kulturhus i januari 2013.Text: Jonas Persson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar