tisdag 28 juli 2015

Vem lyssnar på detta? Fler fynd på the interweb

Foto från Zeon Light**

Hur hittar men till olika platser på nätet? Ja...man klickar på länkar ...typ.
Så härom sistens hamnade jag på den svenska sidan Zeon Light. Där fanns det spännande musik och ljud må du tro!

Så vem lyssnar på detta då? Ja du, kan det vara de som söker det obskyra inom musik och ljudkonst? Ja så är det nog. Alltså inte så många. Fast å andra sidan har de ca 700 personer som gillar dem på Facebook (Ah, den nya människans måttstock...)
Fast å tredje sidan så kan det inte vara så många som i detta nu lyssnar på Pär Thörns vokala improvisationer, fast en borde det. För dem som önskar finns Pär Thörns kassett Nedjal Echtal att köpa. Japp, kassett! Ett mycket trevligt och spännande initiativ för att utmärka sig i den aldrig sinande ström av musik och övrig kultur som finns på nätet. Allt kommer tillbaka.
Och om en vill stödja artisterna som finns representerade på Zeon Light (och det vill en ju) så går det bra att köpa deras kassetter. För det är så att Zeon Light är ett kassettbolag* för artister i de smalare musik och ljudkonsterna och drivs av en viss Joakim Granlund. De beskriver sig själva med följande två meningar: "Pretentious music for Pretentious people", "Politisk parodi förpackad på kassett"

Jag har absolut inte hunnit med att lyssna igenom hela Zeon Lights utgivningar, men jag kan i alla fall tipsa om några väldigt trevliga bekantskaper hitintills.
Först ut denna Pär Thörn, med sina text/ljudkompositioner. Sedan har vi allas vår Eric Malmberg, från de förträffliga gruppen Sagor & Swing, som här ger ut embryon på det som sedermera skulle bli Sagor & Swings debutskiva. Mycket vackert och trevligt. Sist men inte minst har vi ljudetnologen Elin Franzén. Hennes kassett "Det är som musik" är alldeles underbar. Hon har spelat in ljud i Arvidsjaur och Marocko och gjort det till en, enligt mig, förtrollande skapelse av vardagsljud!

Upptäck något utöver det vanliga klicka dig in på Zeon Light. Lyssna och förundras. Det tror jag vi människor behöver emellanåt; att häpna och stå frågande inför något för oss mindre bekant!

Text: Jonas Persson


* Det finns även digitala album att köpa....men det är ju inte lika kul.
** some rights reserved - Creative Commons 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar