tisdag 21 juli 2015

Kebnekajse på Gröna Lund

Foto: Jonas Persson. Kebnekajse på Gröna Lund 2015-07-20
v-h: Håkansson, Lagerberg, Ekman, Bah, Netzler, Glenngård

På måndagskvällen den 20 juni for jag till Grönan med en kamrat* som hade tipsat om att Kebnekajse skulle spela på lilla scenen där. Lilla scenen på Gröna Lund är av dansbanekaraktär. En så kallad rotunda. Fint och trevligt.

Foto: Jonas Persson
Kenny Håkansson

Så på utsatt tid, så när som på några minuter efter tjugo noll noll, äntrade det gamla ärevördiga bandet scenen under stort jubel. Kebnekajse består idag av Kenny Håkansson - gitarr; Mats Glenngård - fiol och gitarr; Göran Lagerberg - elbas; Thomas Netzler - elbas; Pelle Ekman - trummor; Hassan Bah - slagverk.
Deras instrumentala folkmusiksrock svänger riktigt bra. De började med "Leksands Skänklåt" (från skivan "Kebnekajse". Utgiven 2009) och fortsatte med låtar både från förr och nu. Så de hade en trevlig repertoar. Rockigt och folkigt i samma andetag!


Pelle Ekmans raka trumspel och Thomas Netzlers basspel blir en bra grund för Hassan Bahs utsmyckande slagverkslirande och den andre basisten Göran Lagerbergs lite mer jazzigare tongångar. Melodi-instrumentalisterna Håkansson och Glenngård framför melodierna ypperligt fint, både unisont och polyrytmiskt. Dessa gubbar (ursäkta uttrycket, men i detta fall är det en komplimang!) bildar en enhet där helheten är satt i förgrunden. Så efter en dryg timmes spelande kunde vi gå hem med en massa rockiga folktoner ringande i våra öron.

Text: Jonas Persson
Pressbild från Kebnekajses hemsida


*Basisten Klas Sundberg från bl.a. Grand Stand


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar