lördag 20 juni 2015

Mats Gustafsson & Thurston Moore - Vi är alla guds slavar [Skivtips]Det börjar som en lugn och kontemplativ vesper, även fast (eller tack vare?) det är dissonanta ljud som stillsamt når oss från Mats Gustafssons elektroniska tingestar och Thurston Moores gitarr. Mot mitten av första stycket förflyttar sig ljudet och blir mer påtagligt. Vi har här att göra med två storheter inom den fria improviserade ljudkonsten. Det är inte första gången de arbetar tillsammans. Så deras klangfulla riktningar och vändningar är inte slumpartade, även fast de verkar inom den fria improvisationen. Det andra stycket (sid.2) har till en början en mer rörlig ljudbild där vi får höra mer av Gustafssons saxofon. Men efter en stund så övergår han till den överstyrda elektronikens läte. Mats Gustafsson rör sig obehindrat i de olika ljudbilderna. Thurston Moore, som har ett förflutet som medlem och gitarrist i den skramliga rockgruppen Sonic Youth, placerar sig välbalanserat i detta, emellanåt, svårtuggade larm! Det som de gör, är vackert och brutalt, spännande och ogästvänligt. Detta är en väldigt kroppslig musik som sätter sinnena på högspänn. Första sidan är ca 19 min. lång och sida två är lite drygt 23 min. Det gör att denna skiva är övervinnlig för oss som inte är riktigt vana med denna brutala sorts musik. Vilket i sin tur gör att jag vill höra den ännu en gång efter att den tog slut. Dessa båda musiker är inte måttliga. De är inte här för att underhålla. De är här för att sätta fart på mina förnimmelseförmågor!
Omslaget och titel kommer från konstnären Edward Jarvis målning med samma namn. Jarvis har medverkat med konst och fotografier på flera skivor med Mats Gustafsson. Susanna Slöör skriver ”Jarvis har en sällsam förmåga att rucka betraktarens sinne ur balans.”
Detsamma kan en säga om Gustafssons och Moores musik! Eller för att använda Mats egna ord: 

 
Vi Är Alla Guds Slavar är inspelad på Café OTO i London 22-23 september 2012 och utgiven av OTOroku  2013. PS. Ang. titel och omslag: Har vi att göra med ett antal antikristna personer här? Det har jag ingen vetskap om, men jag tror inte det... 
Intressant läsning här.


Lyssna här....... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar