torsdag 2 oktober 2014

Merit Hemmingson - Homage till Jan på Fasching

                 Merit Hemmingson tillsammans med Johan Lindström och Ola Hultgren.

Merit Hemmingson, som är en av Sveriges mesta Hammondspelare med sin folkjazz som kännetecken, hade en så kallad releasekonsert på jazzklubben Fasching den 1 oktober. Det var hennes nya skiva "Homage till Jan" som har kommit ut. Dock endast i 50 exemplar denna kväll (Förseningar med att hinna trycka upp skivan). Det är alltså versioner av Jan Johanssons versioner av svenska folklåtar i jazztappningar. Det är i år 50 år sedan Jan Johanssons klassiker Jazz på svenska kom ut. 
Merit har med sig Ola Hultgren på trummor samt Johan Lindström på pedal steel (stålpedalsgitarr på svenska?). 

Musiken som framförs känns fri i sin självklarhet! Man vet i princip vilka toner som ska komma, men man blir lika glatt överaskad varje gång när man hör tonernas vandrande i Hammondorgelns och Lesliehögtalarens kabinett! Musiken känns inte ett dugg enehanda som Dan Backman skriver i SvD. Ett tag fick jag lite likhetskänslor med den tyska symf/krautrockgruppen Eloy och deras första plattor i samband med trummisen Ola Hultgrens soloaktiga partier med det tillhörande Hammondsuset. Men det låter Merit, även fast det är Homage till Jan Johansson. Merit är en av de största inom denna genre, tillsammans med Bo Hansson (1943 - 2010) och de nutida arvtagarna i Sagor & Swing, samt Trummor och Orgel. Hennes skicklighet att framföra melodierna samtidigt som hon fixar basgångarna med vänsterfoten på orgelns baspedaler visar sig ganska så direkt. Det finns ingen tveksamhet i hennes musik. Musiken är där den ska vara, i en okonstlad ödmjuk självklarhet. Både i egna och andras låtar. 

Vidare får vi höra Johan Lindströms steel guitar, som passar alldeles utmärkt in i detta sammanhang. Det till och med lyfter musiken till högre höjder! Man ser och framförallt hör spelglädjen mellan dessa musiker. 

Vi i publiken fick oss till livs en enastående konsert med folkmusik på beat! 


Text & foto: Jonas Persson 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar