söndag 10 augusti 2014

Uppsala Progressive Rock Festival 2014


 
Foto: Jonas Persson


För åttonde året i rad så arrangerar Uppsalas artrockförening Crimson detta evenemang i den symfoniska och progressiva rockens tecken. Detta år så var det fem band som uppträdde på scenen Parksnäckan i Uppsala. 

Niklas Lychou och Magnus Liljeqvist - MagNiFZnt
Foto: Jonas Persson

Först ut var duon MagNiFZnt. Två herrar från Värmland utrustade med varsin akustisk gitarr samt varsin kazoo! Med detta plus sina sångröster framförde de musik av Frank Zappa. Trots, eller tack vare, denna begränsade instrumentering så gjordes det med bravur! Zappas humoristiska och välkomponerade musik framgick tydligt.

Somewhere
Foto: Jonas Persson

Sedan var det dags för Somewhere. Deras musik innehöll enkla melodier och snygga ljud men tyvärr föll detta inte mig i smaken. En svensk sångare som pratade engelska till en svensk publik blev lite konstigt och pretentiöst på ett fel sätt, enligt mig. Men, de uppskattades av många andra i publiken. 


Generous Men
Foto: Jonas Persson
Rikard Rynoson i Generous Men
Foto: Jonas Persson

Efter lite korv och kaffe var det dags att sätta sig ned och lyssna till ett ungt och fartfyllt band från Uppsala som heter Generous Men. Med detta band var det go och glädje i musiken. Mycket duktiga musiker och en ny gitarrist som glänste. Detta band framförde en progrock med influenser från Dream Theatre och Toto. Deras sångare, Rikard Rynoson, var i mitt tycke kvällens sångare! En mycket bra rockröst med kraft i som passade deras musik väldigt väl. Ett band att hålla ögonen på!


Manticore
Foto: Jonas PErsson
 Efter en lite kortare paus så äntrade Manticore scenen på Parksnäckan. Detta band har blivit ett, som Magnus Ring [ordf. i Crimson] sa, husband för Uppsala prog. festival. I och med årets framträdande har de varit med fyra gånger! Deras symfoniska rock med många ljud- och låtstrukturer som hör hemma i denna genre, så är det inte alltid det lyfter. Dock måste jag säga att deras instrumentala öppningslåt var riktigt trevlig! På keyboard i Maticore detta år hittade vi den rutinerade Kjell Haraldsson. Som har spelat med bl.a. Glenn Hughes och Hasse Fröberg m.fl. Haraldssons inspirerande och välljudande spel gjorde att detta blev en mycket bra Manticorespelning.  


Structural Disorder
Foto: Jonas Persson

Sist ut denna afton så var ett band som kallar sig för Structural Disorder. Deras progressiva rock metalkostym var även de en frisk och fläkt. Det är inte så ofta man hör metalmusik i tretakt och med dragspel! Johannes West som spelade dragspel och sjöng var en viktig del i att detta band inte bara skull bli ett i mängden av metalband som spelar starkt synkoperad musik. Johannes West spelade även synt via sitt dragspel. Kul och spännande! Structural Disorders riffiga och hårda musik var kanske inte den lättaste att ta till sig, så publiken tunnades ut mot slutet av deras spelning. Även detta band har en hängiven skara av fans (även nytillkomna) som absolut tog detta till sitt metalliska proghjärta!
 
Tack till alla inblandade i detta arrangemang! Välgjort och trevligt. Stöd Crimson så att de kan fortsätta med deras kulturgärning.


Text: Jonas Persson


 
Dragspelsmetal -
Johannes West i Structural Disorder
Foto: Jonas Persson


Proggclownen (med all respekt)
Daniel Reichberg höll ett litet tal.
Foto: Jonas Persson

 

(En visslande?) Magnus Ring
ordf. i Crimson
 Foto: Jonas Persson 
       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar