måndag 7 juli 2014

Boktips i semestertider


Oftast är det väl så att när man har semester så hinner man läsa lite mera. Så här kommer lite tips på böcker. 

Först ut är Ett brustet halleluja, av Tomas Sjödin. Hans bok är fylld med vardagsfilosofiska berättelser med den kristna tron som grund. I hans resa om att lära sig mer om kyrkklockor får vi vara med och lära oss bl.a. om kyrkklockans historia, legeringar och sjunkgöten (vilket underbart ord!). Men det är bara en liten del av det hela. Det som gör denna bok läsvärd är Tomas Sjödins syn på livet, andligheten, arbetet och vilan. "Hur slösar man bort sin tid? Om man bara gör det som är nyttigt riskerar livet att bli fattigt. Det finns en välsignelse i onyttan."
Tomas Sjödin har lånat titeln på sin bok från Leonard Cohens sång Hallelujah ("a broken hallelujah"). 

Hennes spänningsromaner är riktigt bra och de innehåller ett starkt patos vad det gäller våld mot kvinnor. Deckare och spänningsromaner brukar ju vara av underhållningskaraktär, men här är det mer av att vara obehagligt. Men trots detta så är det en bra och viktig bok. Det handlar om att en 6 månader gammal flicka är skadad och man misstänker att hon har blivit utsatt för våld av föräldrarna. Detta är den andra boken där vi får följa Shirin, Charlotta och Theodor i deras arbete. Här måste de finna bevis för vem som har skadat det lilla barnet. Men, vi får även följa deras vedermödor i privatlivet.  Katarina Wennstam är en viktig författare i den flod av deckare som ges ut i Sverige idag. 

Sist och minst återvänder jag till barndomens Agaton Sax.
Agaton Sax klipper till, av Nils-Olof Franzén. 
För första gången läser jag den första boken om den lille korpulente mannen Agaton som är detektiv och  journalist på den lilla tidningen Byköpingsposten. I denna bok så jagar Agaton Sax en falskmyntarliga. 
Denna bok gavs ut 1955. Nils-Olof Franzén skriver med en knastertorr humor som är alldeles underbar! 
Själv kommer jag ihåg de tecknade filmerna om Agaton Sax med stor värme och Olof Thunbergs behagliga röst!

Så, god läsförnöjelse i denna ljuva sommartid!

Text:Jonas Persson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar