söndag 4 maj 2014

Steve Hackett på Cirkus i Stockholm 30 april 2014På Valborgsmässoafton var det så dags för Steve Hackett att göra ytterligare en konsert i Stockholm på sin bejublade ”Genesis Revisited” turné. Förra året spelade han på Nalen och denna gång var det Cirkus på Kungliga Djurgården som fick ta emot den gamle gitarrhjälten. Ljudet var lite svajigt i början men ganska snart så hade man skruvat till det fina ljud såsom vi är vana och bortskämda med på Cirkus.

Setlistan (se nedan) var i stort sett densamma som förra året men någon ”Lamb”-låt var bortplockad och man hade bl.a. tagit in ”The Knife” i setet. I princip spelades alla ”stora” Genesis låtar från den klassiska perioden med undantag av ”Lamb Lies Down on Broadway” och ”Cinema Show”, trots att den sistnämnda titeln skreks ut säkert 20 gånger av en man som satt precis framför mig. Han gjorde till och med ett par försök att locka in Steve och bandet efter att folk var på väg ut. Vi bjöds på mycket musik för pengarna. Konserten startade strax efter utsatt tid 19:30 och vi gick nöjda ut ca 22:15.

Foto: Maria PG Calmestrand
I mitt tycke så var det här snäppet bättre än föregående års konsert då man stuvat om lite i låtlistan och fick på så sätt en bättre balans i föreställningen. Sedan har ju bandet ett års mer erfarenhet i att framföra materialet, vilket också märktes. De verkade dock inte alls ha tröttnat efter så lång tid på turné utan visade på sann spelglädje. Bandet var också intakt så när som på att man bytt tillbaka Nick Beggs på bas. Bandet bestod alltså av Roger King (keyboards), Nad Sylvan (leadsång), Nick Beggs (bas, 12-strängad gitarr, bas pedaler & körsång), Gary O'Toole (trummor & leadsång) och Rob Townsend (keyboard, flöjt, saxofon, bas pedaler & körsång). Under konserten så la jag märke till att en man satt och recenserade löpande via Facebook till någon kamrat som inte kunde närvara. Efter en stund skrev han att ”Detta är så nära klassiska Genesis som man troligen någonsin kommer idag”. Det summerar faktiskt mina tankar om konserten också. Det enda som skulle kunna toppa detta är i så fall att herrarna Gabriel, Collins, Hackett, Rutherford och Banks slutar snacka om eventuella återföreningar och gör slag i saken istället.
Om man får drömma…

Setlist: Dance on a Volcano / Dancing With the Moonlit Knight / Squonk / Fly on a Windshield / Broadway Melody of 1974 / The Lamia / The Return of the Giant Hogweed / The Musical Box / I Know What I Like (In Your Wardrobe) / Horizons / Firth of Fifth / Lilywhite Lilith / The Knife / ....In That Quiet Earth / Afterglow / Supper's Ready  -  Extranummer: Watcher of the Skies / Los Endos

Text: Olov Andersson 2014

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar