onsdag 16 april 2014

En svensk val - tankar om politik
(Varning: kan innehålla spår av starka åsikter och dåliga ordvitsar.)

I Kina är det just nu hästens år. I Sverige är det valens år. Först är det EU-valet den 25 maj, sedan den 14 september är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Så vad i hela fridens namn ska man rösta på? Att se till sakfrågorna som politiker och partier lovar och slår sig för bröstet för kan vara, enligt mig, ganska vanskligt emellanåt. Jag tror att man måste se till partiernas och politikernas grundsyn. Det handlar om hur synen på grundförutsättningarna i ett samhälle ska se ut. Ska skattefinansierade verksamheter vara offentliga eller privata? Går det att ha både och? Vilka står för sänkta skatter kontra höjda skatter? Vilka rättigheter och skyldigheter ska finnas för de som bor och verkar i Sverige och i EU-länderna?
Så, det är nu dags att vi börjar tänka och prata politik! Många kanske backar när ordet politik kommer på tal. Men det är ju så att majoriteten av våra aktiviteter i livet är ju politiska. Var och hur jag handlar min mat, hur jag färdas från en plats till en annan, på vilket sätt jag köper mina tjänster, hur jag interagerar på min arbetsplats... Löner och skola är politik. Ja, till och med religion, kärlek och sex är politik!
Så det är dags att våga prata politik med de du möter i din närhet.
Hur mycket kan det rymmas i de(n) stora svenska valen? En hel del hoppas jag! För som medlem i ett demokratiskt samhälle är det min skyldighet att agera demokratiskt. Rösta den 25 maj och den 14 september!

Så nu är det väl dags, kanske ni tycker, att han yttrar sig personligt och tittar på floden (Å-sikt)...?

Så min personliga åsiktsregistrering ser väl ut som följande:
"Vid närmare granskning av J.Persson, visar vederbörande tydliga feministiska, socialistiska och vänsterinriktade sympatier."

Lite ljudspår att lyssna till när de politiska tankarna går varma.
God förnöjelse.       
Text: Jonas Persson
File:Woman-power emblem.svg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar