söndag 16 februari 2014

Modry Efekt & Radim Hladik - ett skivtips.

Tjeckoslovakisk jazzrock inspelad 1973 och utgiven 1975. Modry Efekt (eller Blue Effect eller M. Efekt). Kärt barn har som sagt många namn. Från början hette de Blue Effect, men ska enligt uppgift ha bytt namn eftersom den Tjeckoslovakiska myndigheten inte gillade engelska namn. Kanske är det sant kanske inte. 
Skivan börjar med låten Boty. Där det blandas friskt med ordinär 70-talsrock, proggiga synkoperade gitarr och basriff samt snygga flöjtsolon. 
Andra låten bygger på väldigt snygga elgitarr-melodier.  Den passar perfekt denna gråa och regnblöta februarisöndag. Full med melankoli. 
Skládanka har en fin bismak av Jethro Tull. Inte bara på grund av den fräsiga hysteriska flöjten utan av det hoppiga drivet i låten. Så när flöjtspelaren Jiri Stivin avslutar Skládanka är det dags att byta sida på skivan. 
Sida två börjar med Ztráty A Nálezy. Lite ordinär 70-talsrock. Men sedan kommer plattans sista och i mitt tycke bästa låt, Hypertenze.
Det är tolv minuter av mycket spännande jazzrock som avslutas med lite frijazzig saxofon. Rekommenderas att lyssna på om du har en faiblesse för jazzrock och progg från det ljuva 70-talet, eller bara är nyfiken på spännande musik. Text: Jonas Persson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar