söndag 19 januari 2014

Idiografiska och katakresiska kullerbyttor [Krönika]


Idiografiska[1] och katakresiska[2] kullerbyttor[3] 
Eller tankar om fantasin som vila och resa.


Man vill resa utan att förflytta sig. Man vill se men inte (be-)röra. Man vill beröra och röra subjekten. Man vill förstå för sin alldeles egen del.
Tänk att få tänka som en stillasittande flyttfågel. Obundet likt de på himlen fastsatta molnen. Och, till synes osynligt.

Ofta när man känner en viss stress i tillvaron så är dagdrömmar ett konstgrepp att ta till. Tänka. Fantisera. Ohämmat. Titta på bilder. På internätet. I böcker. I tidskrifter. Därefter vänder man sig om i soffan eller på sängen och fantiserar vidare. Tankar om att besöka Sable Island i Atlanten utanför Kanada. Denna sandiga långsmala ö där det bor endast en handfull människor, men ett otal vildhästar. Eller varför inte drömma sig bort från sitt alldagliga jobb inom den offentliga sektorn, till att vara en poet boendes i en trädkoja. Eller vad sägs om att vara mjölkbud på Yttre Hebriderna? Ens alldeles egna imaginära resor. Drickandes den alldeles egna svart-vita och alkoholfria flyktsodan. I de eskapistiska tankebanorna kan man skippa nyanserna och realismen, som i den vanliga vardagen dock är livsnödvändiga verktyg.

För det är så man vilar. Att få tänka obundna och onyttiga tankar. Som bara är till för det egna höga nöjets skull. Att helt enkelt fantisera. Inte behöva tänka på att få ihop vardagen. Inte behöva göra alla dessa val som kan göra oss tokiga. ”Borde jag inte hämta tången i bilen så att jag kan fixa den trasiga lampan? Borde jag välja en ny teleoperatör?” Nej, det kan man göra en annan dag. För nu vill jag prova mina egna tankar om en framtid som jag antagligen inte vågar planera på riktigt. Men det gör ingenting. Den riktiga verkligheten, den trasiga lampan och de ovalbara teleoperatörerna finns kvar där de är. Men de flyktiga tankarna ska man ta tag i nu med detsamma.

Så om vi som människor slutar att fantisera, tänka obundet och drömma kommer vi bli liggandes i våra försök till livsnödvändiga kullerbyttor.


Text: Jonas Persson
[1] Idiografi. Beskrivning av något individuellt och personligt till skillnad från gemensamt och allmängiltigt. Idiografisk innebär, i motsats till nomotetisk (nomologisk), att man studerar enskilda, individuella händelser eller handlingar utan någon ambition att generalisera. [Psykologiguiden.se]

[2] Katakres är en (till synes) ologisk sammanblandning av ord, uttryck eller bilder som kan vara både medveten och omedveten. [Wikipedia]

[3] En kullerbytta (från franskan culbuter ramla baklänges – cul bakdel och buter snava ) är en voltliknande rörelse där både händer och rygg vidrör marken innan man kommit tillbaks stående i ursprungspositionen. [Wikipedia]
Lite musik på vägen i fantasin och flykttankarna.....Inga kommentarer:

Skicka en kommentar