lördag 28 december 2013

Årets viktigaste dag! [Krönika]

"Värnlösa barns dag, tidigare menlösa barns dag, en redan vid slutet av 300-talet i både öst- och västkyrkan spridd festdag i julveckan (i väst 28, i öst 29 december) till minne av de barn som Herodes lät mörda när han fick veta att Messias var född (Matteusevangeliet 2:16–18)." Nationalencyklopedin 

Denna dag borde vara en av de viktigaste dagarna under året, när vi uppmärksammar de barn som utan skyddsvärn lämnas, blir utsatta för ondska och inte får en rättvis chans här i livet. Idag den 28 december är det de värnlösa barnens dag. Klichéartat, men sant, så är barnen allas vår framtid! 
Från början var denna dag en påminnelse om när Herodes dödade en massa barn i sin jakt på Jesus. För det kan hända att när män (oftast) med makt känner sig hotade kan de ta till ohyggliga metoder för att försvara den. Men det är ju vi vuxna som ska ge allas våra barn det värn de behöver, så att de får den chans till det liv de ska ha. 

Men nu är det ju så att viktiga dagar vill vi fira, festa och känna trevnad och det kan man väl inte göra en dag som denna? Både ja och nej. Vi kan fira de barn som har blivit befriade från ondska och har det bra, samt i en mer stillsam eftertanke uppmärksamma de barn som har det svårt. Kanske vågar vi sedan agera utifrån de tankarna.

I mina något naiva tankar tänker jag bl.a. följande:
- Tänk om FN's barnkonvention kunde bli en lag!
- Tänk om vi vågade agera med stöd, protester och den egna övertygelsen att det går att förändra!
- Tänk om vi vågade fira med dans, saft och bullar över goda nyheter om barn som har fått det bättre!
- Tänk om vi vågade lägga lika mycket fokus på en dag som denna som vi gör med ex julafton, påsk, ramadan, eid al-fitr, jom kippur....
- Tänk om statsmän satt på rad och bestämde att fördela världens resurser så att de värnlösa barnen fick lite mer av det de har rätt till!
- Tänk om... Ja, tänk om! 


Text: Jonas Persson 

2 kommentarer:

  1. Vilka bra reflektioner! Jag blev iaf glad denna dag då jag fick se bilder på många glada barn i Tanzania som fått hjälp på olika sätt ifrån Sverige. Bland annat på ett så enkelt sätt som att svenska skolbarn skänkte fotbollar som delades ut till olika skolor. Deras hemmagjorda fotbollar förde tankarna till slanguttrycket att "joxa med trasan". Tygtrasor som var ihopsnörda till bollar. Ungarna sken av glädje över att få en riktig fotboll. Men till nästa år kanske man kan utveckla firandet av denna dag! :)
    //charlotte

    SvaraRadera
  2. Ja Charlotte, kampen måste gå vidare. Vidare och längre, vidare och bredare.

    SvaraRadera