söndag 11 augusti 2013

Uppsala Progressive Rock Festival

Den sjunde upplagan av Uppsala Progressive Rock Festival gick av stapeln den 10 augusti. Soligt väder och ett par hundra (uppskattningsvis) besökare fick till sig en fin blandning av progg- och artrock. Svenska Artrockföreningen Crimson i Uppsala gör en otroligt fin insats för denna typ av musik i Sverige. De har även systerföreningar i Göteborg (GARF), Lidköping (LARS), och Alingsås (ARA) som genom allehanda festivaler och tillställningar främjar artrocken. En förklaring till termen artrock är att egentligen kategoriseras denna musik som progressive och symfonisk rockmusik med de stora jättarna Yes, Genesis, ELP m.fl. i frontlinjen. Men oftast vill många av arrangörerna/föreningarna inte att det ska sammanblandas med den svenska politiska proggrörelsen på sjuttiotalet, även om det finns väldigt många beröringspunkter dem emellan.

Denna afton i den alldeles förträffliga Parksnäckan i Uppsala fick publiken höra grupperna Qoph, Pär Lindh & Triton, Hidden Land och Ritual.

Qoph spelade en tyngre sjuttiotalshårdrock som emellanåt var riktigt flummig ( i positiv bemärkelse), med mycket elektroniska effekter på sången!
I sina bästa stunder med Black Sabbath och November i inspirationsbagaget. Ibland lite Soundgarden-stuk över det hela. Helt klart en trevlig lyssningsupplevelse.
Qoph


Pär Lindh & Triton

Sedan var det dags för Pär Lindh & Triton. Det började lite Spinal Tap-liknande med svulstig (lite meningslös) intro-musik på CD som inte stoppades, så herrarna fick helt sonika räkna in sig själva en gång till. Men sedan blev det en del rockarrangemang av klassisk musik, blues och därtill även boogie woogie. Alltså lite Robert Wells över det hela. Det hela föll mig inte riktigt i smaken.

Hidden Land som stod på tur hade jag lite höga förväntningar på. Jag hade lyssnat på deras debutskiva In Our Nature och tyckt att det var en finstämd och snygg skiva med influenser från brittisk sjuttiotalsmusik i samma anda som Caravan och Art Bears. Men tyvärr var det inte alls lika bra live.
Hidden Land

Ritual

Sist ut denna kväll var tjugoårsjubilerande Ritual. Ett band med erfarenhet och professionalism. Sångaren och gitarristen Patrik Lundström är en väldigt duktig musiker och en mönstergill frontman i dessa sammanhang. Ritual framför sin melodiösa och progressiva rockmusik med många spännande arrangemang och udda instrumenteringar. I sina stunder finns det likheter med Gentle Giant. Men dom är helt klart sina egna. Det blev stående ovationer från en entusiastisk Uppsalapublik.


Ritual med sin akustiska kostym
Magnus Ring, ordf. i föreningen Crimson, och hans kumpaner gjorde en strålande insats som arrangörer denna dag.
Vill man bli medlem i Crimson och stödja deras fortsatta arbete för Artrockens främjande i Sverige så går det bra att kontakta dem här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar