tisdag 2 juli 2013

Del 2 om Italiensk progg - Una breve introduzione al rock progressivo e sinfonico in Italia.* [lyssningstips]


Att upptäcka olika länders musikliv är nuförtiden ganska enkelt. Med hjälp av internet så har tillgången blivit enorm. För den vetgirige kan man förlora sig i allt från Belgisk avantgarderock till Rumänsk jazz. Här kommer dock en liten aptitretare om den Italienska proggen. Del 1 i denna lilla serie var ett skivtips med gruppen Alusa Fallax.

Den Italienska progressiva och symfoniska rocken hade sin början och sina glansdagar under sjuttiotalets första hälft. Med band som Banco Del Mutuo Soccorso , PFM, Locanda Delle Fate såväl som de mer obskyra banden som Alusa Fallax, Blocco Mentale, Apostei, Maxophone och en massa andra. Det fanns ävenledes en del avantgardistiska band som ex. Area, Pierrot Lunaire och Stormy Six (som var med att starta en genre med namnet RIO [Rock in Opposition], där även svenska Samla Mammas Manna ingick)

Vad är det då som är så speciellt med dessa band från den tiden och från den geografiska platsen…?  Till skillnad från den svenska proggrörelsen, som hade ett tydligt samhällspatos jämte musik med jazz- och folkinfluenser, så hade de Italienska banden hittat sin inspiration i de engelska symfoniska och progressiva rockbanden. Det var en typ av musik som fick ett stort genomslag i just Italien. Brittiska band som Genesis, Van der Graaf Generator, Yes och Gentle Giant blev väldigt stora i Italien. Ibland till och med innan de blev kända på hemmaplan. Det var långa låtar, (kvasi-)klassiska tongångar med mycket orgelinstrumentering.
Det som också gör att den Italienska progscenen var och är så intressant, är att som skivsamlare kunde/kan man hitta relativt okända grupper som bara hade gett ut en skiva i ett fåtal exemplar och som i många fall var oupptäckta pärlor. Samtidigt som man i vissa fall kan förstå varför en del band bara gav ut en skiva.
För det är nog, bland annat, i det säregna som uppståndelsen påträffas. Man kan som samlare och musikälskare rikta in sig på en viss tid och plats där det finns mycket att upptäcka, men det inte blir oöverstigligt.

Så för den äventyrlige musiklyssnaren finns det en sjuhelsikes massa skivor på både Spotify och Youtube att upptäcka och lyssna till.


Eftersom detta bara är en liten introduktion i ämnet så kan jag för expertis och fördjupning hänvisa till italianprogrock.com En ingående sida av svensken Mats Polzer. (skriven på engelska dock)

* En liten introduktion till progressiv och symfonisk rock från Italien. (enl. Google translate)


Källor:
Scented Gardens Of The Mind av Dag Erik Asbjørnsen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar