onsdag 21 mars 2012

Konsert/Föreställning - Sandell, Jernberg, de Heney och Stackenäs på Rönnells Antikvariat

Sten Sandell, Sofia Jernberg, David Stackenäs, Nina de Heney
Bild: Jonas Persson
Evenemang: Föreställning/konsert med tillhörande skivutgivning.
Plats: Rönnells Antikvariat – Stockholm
Datum/tid: 2012-03-20 (en tisdag) strax efter kl. 19 (vintertid)
Medverkande: Sten Sandell – Piano, röst
                        Sofia Jernberg – Röst
                        Nina de Heney – Kontrabas, röst
                        David Stackenäs – Gitarr

På ett välbesökt Rönnells Antikvariat serveras vi (i samband med Sten Sandells senaste skivutgivning - Music Inside The Language - LJ Records) på allvar, humor och tankevindlingar. Sten Sandell med sina tre kamrater ger en alldeles förträfflig föreställning, där det bjuds på text/ljudkompositioner, musikaliska kompositioner och improvisationer. Sten Sandell börjar kvällen med att läsa en text, där han till det låter en metronom pendla väldigt långsamt och även ett antal apparater (elektroniska metronomer?) som i polyrytmiska figurer ger en tillhörande ljudbild utöver Sandells textuppläsning.
Efter det är det dags för Nina de Heney och Sofia Jernberg att tillsammans med Sandell, vid pianot, att framföra ett stycke. Sandell läser vidare en text om bl.a. ”pedaler” och ”borduner”. En text, tycks det mig, om musiken i allmänhet, och troligtvis om Sandells egen musik och konst i synnerhet. Röstkonstnären Sofia Jernberg är väldigt bra och spännande att lyssna på. Hennes röst kan anta väldigt olika skepnader. Vilken man gärna vill uppleva och höra mer av. Nina de Heney gör som alltid bra ifrån sig. Och därtill i denna kontext, är det väldigt intressant att höra hennes kvalitéer i ensemblespel.

Vidare får vi höra ett duoframträdande där Sandell spelar med gitarristen David Stackenäs, som jag tycker är, om uttrycken tillåter, väldigt harmonisk och virtuos.

Musikalisk paus: Jernberg & de Heney
Foto: Jonas Persson

Sedan avslutas denna fantastiska musikaliska och konstnärliga föreställning med att hela kvartetten framför en improvisation tillägnad Rönnells Antikvariat. Efter avslutat förvärv får kvartetten genljudande och välförtjänta applåder.


Min subjektiva sammanfattning av denna kväll blir som följer: En allvarlig och utmanande föreställning fylld med vackerhet, betydenheter, tankegods, humor och, ja faktiskt, underhållning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar