lördag 15 oktober 2011

Releasekonsert med BangBang


Foto: Jonas Persson
Ännu en skivutgivning och konsert med Det Tornas Rymds egen favoritsaxofonist Elin Larsson. Denna gång ingår hon i trion BangBang.

Tisdag kväll, 11 okt., på Jazzistan (där den orientaliska inredningen härskar och gaget till bandet samlas in i en fez) vid Hammarby Kaj i Stockholm var tiden och platsen för deras releasekonsert. Det var inte så mycket folk som hade tagit sig dit, vilket är lite konstigt, för här har vi helt klart några av Sveriges intressantaste jazzmusiker tillsammans. BangBang utgörs av Stefan Stenberg på kontrabas, Elin Larsson saxofoner och Johan Käck på trummor.

Nåväl, med en dragsmällsBang (Johan Käck räknade in publiken så att vi unisont kunde smälla de dragsmällare som bandet hade placerat på borden i lokalen!) så startade de konserten med den alldeles förträffliga låten Grusgrop. Sedan blev det Pannonica, en låt av Thelonious Monk, som jag förmodar är en av BangBangs favoritkompositörer. För tre av de nio låtarna på skivan ”Bang!” är Thelonious-låtar: Pannonica, Bemsha Swing och Friday the13th.

Undertecknad hörde denna trio första gången på Glenn Miller Café i Stockholm, och fastnade då direkt för dem. I BangBang får musikerna utrymme och musiken känns luftig, sin ibland tvära karaktär till trots. Musiken som de framför är hoppig, avig, underbart fin, spännande och rolig. Under kvällen fick vi även höra låtar som Song For OB och Adelies Rumba, som är en låt om pingviner. Båda dessa låtar plus låten Grusgrop är skrivna av basisten Stefan Stenberg. En utmärkt låtskrivare som hämtar sin skaparanda från pingviner, f.d. lärare och sig själv. Vi fick berättat för oss att låten Grusgrop heter som den gör, för att först hade den lystrat till namnet Stenberg, vilket kunde anses som lite självupptaget hybrisaktigt. Så, motsatsen till Stenberg är ju såklart Grusgrop. Vi får också höra Elin Larssons bidrag till skivan: Murphys Lag. Lagen om alltings jävlighet bevisar här kanske sin behörighet genom att vara undantaget som bekräftar regeln. För denna konsert var allt annat än jävlig!

BangBang är en ung jazzgrupp som tar tradition och nyskapande till välmående jazzhöjder.
Och skivan ”Bang!” borde bli årets julklapp till alla jazzare och övriga musikäventyrare!

Foto: Jonas Persson

Foto: Jonas Persson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar