söndag 11 september 2011

Grå himmel blues - om fotografen Tommy Ingbergs bilder


Fotografen Tommy Ingberg, framför några av hans bilder.
Foto: Jonas Persson
10 september, ett litet oansenligt rum i  ABF’s hus i Upplands Väsby, är det vernissage med en serie surrealistiska foton. Fotografen Tommy Ingberg har där en utställning som går under namnet Reality Rearranged.

Vid första anblicken så ser man spår av den belgiske surrealistiska konstnären Magritte och den engelska designgruppen Hipgnosis. Men man ser snart en hel del annat vid fortsatt betraktelse. Bilderna är gråa, svartvita och med mycket molnstrukturer i bakrunden. Motiven i förgrunden på det flesta bilderna är oftast en kostymklädd man, utan synbart ansikte eller huvud. Bilderna är symbolrika, men som Tommy Ingberg själv skriver, att han söker ”avskalade kompositioner med ganska få element”. Jag frågar honom om bildernas symboler. Är dom planerade hela vägen till slutresultatet, eller är det en viss del av slump med i skapandet och i bilderna? ”Både och”, svarar han. ”När jag fotar mina modeller, så blir det mycket rörelse i bilderna. Och då kan man hitta bra bilder att arbeta vidare med.” 

Mina personliga favoriter blir dem där det inte är en man i kostym som huvudmotiv. Bilden Waiting, där det är ett typiskt amerikanskt stoppljus som syns i ett öde och tomt landskap. Men vidare ser man ett ensamt löv i höger nederkant. Det är sådana små detaljer som gör det spännande att se dessa bilder. För, vad gör lövet där? Var kommer det ifrån? Har det varit liv där? Vad väntar man på? Tolkningsföreträdet finns i betraktarens sinne. En annan bild som blir en favorit allteftersom jag tittar på den, och som väcker nyfikenheten och fantasin, är Travel Dreams. Där flyger mina tankeanknytningar till de gamla barnprogrammen Kalles Klätterträd, och Skrotnisse (alltså illustratörerna Olof Landström resp. Jan Lööf). För i den bilden kan sannerligen fantasin och drömmarna flyga, i verkliga och surrealistiska banor.

Tommy Ingberg är en tekniskt kunnig fotograf och bildkompositör som vi troligtvis kommer att få se mer av.
Så ni som kan, ta er till ABF’s hus i Upplands Väsby och titta på dessa fascinerande bilder. Utställning håller på till den 30 september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar